Voedsel in Aqaba & Wadi Rum

Wij wilden zo snel als mogelijk is 25 gezinnen van een laptop met internet kunnen voorzien, zodat de kinderen uit deze gezinnen ook online lessen kunnen volgen en niet verder achterop raken. Maar gezien de omstandigheden van veel arme gezinnen in Aqaba en omgeving heeft het verstrekken van laptops weinig zin als de gezinnen geen middelen hebben om eten te komen.

Veel gezinnen zijn geheel afhankelijk van inkomen van het toerisme en dan met name van buitenlandse toeristen. Door de Corona-crisis zijn er vanaf 15 maart 2020 geen inkomsten meer gegenereerd. De meeste mensen hebben niet voldoende inkomsten om reserves op te bouwen en als die er al waren, dan zijn deze nu uitgeput. 

Ons eerste doel is nu dan ook om te zorgen dat de gezinnen die dit nodig hebben voedselpakketten ontvangen. Hiervoor werken we samen met een van de Mukhtars in Aqaba en medewerkers van de Rode Halve Maan. Zij geven aan gezinnen voor hulp in aanmerking komen en bedingen bij lokale leveranciers kortingen voor ons.

Overige levensbehoeften

Naast de behoefte aan voedsel is er ook behoefte aan zeep, tandpasta, tandenborstels en andere producten om in de dagelijkse hygiëne te voorzien. Maar ook dekens, klamboes, bijzetkachels voor in de winter zijn welkom. 
Daarnaast zijn we bezig een groep vrijwilligers samen te stellen die hun tijd willen doneren om kleine reparaties uit te voeren om de woonsituaties veiliger te maken. Zoals het aanbrengen van een stekker aan een snoer, zodat er geen gevaarlijke draden rechtstreeks in het stopcontact hoeven te worden gestoken. Maar ook het repareren van loshangende deuren, gebroken ramen en dergelijke. 

socket

Wadi-farm

De komende drie jaar willen we een boerderij realiseren voor de inwoners van  het dorp Rum Village in de Wadi Rum protected area. In samenwerking met de bewoners wordt een boerderij gestart waar de inwoners van Rum Village leren hun eigen groenten te verbouwen en wordt een begin gemaakt met het terugkeren naar de oorspronkelijke bron van inkomsten van Bedoeïenen in de Wadi Rum: het houden van kuddes schapen en geiten zodat het dorp niet meer geheel afhankelijk zal zijn van de inkomsten van buitenlandse toeristen.